sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Kesäkuun temppu

Hupsan keikkaa huhtikuun ja toukokuun temppuja ei koskaan ilmestynyt blogiin, mutta kukaan ei ehkä huomannut. Eihän? Viime kuussa ehdittiin jälleen opetella uutta temppua, kun lomailin kesäkuun alun. Oven kiinni laittamista oon joskus aloittanut opettamaan Kertulle, mutta jostain syystä en koskaan jatkanut sitä loppuun asti. Niinpä kesäkuun temppuna treenailtiin ovien sulkeminen. Sukkien pois ottaminen Kerttu jo hallitsee, joten tämä oli oiva seuraava temppu pienelle wannabe avustajakoiralle :D 
IMG_1439
Temppujen opettamisessa käytän aina naksutinta, joten sitä tarvitaan tässäkin tempussa. Opetin tempun liimattavan tarralapun avulla ja ensimmäinen vaihe oli lapun koskeminen kuonolla. Toki oven sulkemisen voi opettaa myös tassulla, jos se tulee koiralta luonnostaan, eikä kynnenraapaisut ovessa haittaa. Valitsin mieluummin kuonolla koskemisen ja nenänjäljet.

Koskeminen kannattaa tehdä ensin pitäen lappua kädessä, jolloin palkan saamiseksi riittää aluksi pelkkä katse lappuun päin ja koirasta riippuen tehdään muutamia toistoja näin. Seuraavaksi palkkaan vaaditaan lähestyminen lappua kohden ja lopulta edes pieni koskeminen. Kertulle nenällä koskeminen on tuttu juttu, mutta tehtiin kuitenkin ensin jonkin verran koskemisharjoituksia, jotta lappu tuli tutuksi.

Seuraavassa vaiheessa homma jatkuu edelleen kuonolla koskettamisella, mutta lappu sijaitsee nyt kiinni olevassa ovessa. Alkuun voi tosin tehdä esimerkiksi pari toistoa niin, että pitää lappua kädessä ihan oven lähellä ja vaivihkaa liimaa sen kiinni oveen, jotta koiran on helpompi hahmottaa, että tässä jatkuu sama lappuun koskeminen. Kertulle piti antaa alkuun vähän vinkkiä ja osoittaa sormella koskemaan lappua, mutta sen jälkeen koskeminen tuli jo ihan rutiinilla.

Lappu meni tosi nopeasti märäksi kosteasta nenusta ja meillä siitä rupesi lähtemään väriä oveen. Se lähti kyllä saippuavedellä pyyhkimällä pois, mutta tää kannattaa huomioida valkoisten ovien kanssa. Mun lapussa ei myöskään ollut kovin tehokas liimapinta, joten laitoin taakse maalarinteippiä niin johan pysyi ja pärjättiin samalla lappusella koko tempun opettelun ajan ;)

Kun koskeminen tarralappuun onnistui, avasin ovea hiukan. Sama kosketusharjoitus jatkui ja ensin palkka tuli, kun ovi liikkui edes vähäsen. Pian pelkkä pikku tökkäys ei enää riittänyt ja aika nopesti Kerttu hoksasi, että palkka tulee vasta kun kaapin ovi paukahtaa kunnolla kiinni. Tässä vaiheessa aloin liittämään mukaan myös käskyä. Sitten olikin enää jäljellä tarralapun poistaminen kuvioista. Kerttu on sen verran yritteliäs koira, että otin lapun suoraan pois, vaikka parempi tapa olisi pienentää lappua hiljalleen pienemmäksi ja pienemmäksi, kunnes sen voi jättää pois tempusta. Kerttu ei tainnut edes huomata lapun puuttumista ja touhu vaan jatkui samalla innolla!

Ensin treenattiin temppu valmiiksi kaapin ovella, jonka jälkeen opeteltiin myös tavallisten ovien sulkeminen samojen vaiheiden kautta. Ohjeet voi soveltaa myös lipaston laatikon sulkemiseen, jos sellainen löytyy. Kertun mielestä tää on ainakin tosi hauskaa ja se paukuttelee ovet kiinni kunnon voimalla. Täytyy varmaan kehitellä joku narusysteemi, jolla voisi opetella ovien avaamisen. Valojen sammuttaminenkin ois aika hieno, mutta Kerpukainen on vähän liian pieni siihen. Jotain apukoiran temppuja olisi kiva vielä opettaa!

2 kommenttia:

 1. Tämä on todella kiva temppu! Kerttu on niin innostunut ja nopea liikkeissään, video on hauskaa katsottavaa. :)

  Tarralapulla opettaminen on hyvä idea. Targetoinnin kautta eläimen on varmaan helpompi hahmottaa, mitä temputtaja haluaa? Pitää ehkä joskus koettaa kissan kanssa... Ne nimittäin menettävät mielenkiintonsa nopeasti, jos eivät keksi tarpeeksi pikaisesti, mistä saa palkkaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on <3 Muuten niin rauhallinen luonne, mutta temppujen tekemisestä ja muusta yhdessä tekemisestä se innostuu ihan valtavasti.

   Ja nimenomaan näin! Tää olisi varmaan kiva temppu kissallekin, kun on aika yksinkertainen toteuttaa. On kyllä huippujuttu nähdä temppuilevia kissoja :) Aina kun epäillään ja oletetaan, ettei kissalle voi opettaa mitään :D

   Poista

Kiitämme kommentistasi!