torstai 15. kesäkuuta 2017

Retkikesä

Se on kesä nyt. Pikku hiljaa alkaa lämpötila lähentyä kesälukemia ja aurinkoa on näkynyt pitkästä aikaa. Onhan tätä odottettukin ja nyt vaan peukkuja pystyyn, että säät pysyisivät tällaisena. En välttämättä toivo mitään superhelteitä, mutta ei kiitos enää alle kymmentä astetta ja pelkkiä synkän harmaita sadepäiviä. 

Sumiaisten Hitonhaudalla startattiin kesän retkeilyt ja päätin koota nyt ihan omaksi postauksekseen koko kesän ja alkusyksyn retkisuunnitelmia. Viime kesänä retkeily jäi tosi vähäiseksi, vaikken edes ollut kesätöissä ja retkille olisi ollut koko kesä aikaa. Lähteminen on jotenkin aina niin vaikeaa, jolloin suunnitelmat venyy, unohtuu ja yleensä lopulta jää kokonaan toteuttamatta. Tänä vuonna yritän päästä tuosta vetkuttelusta eroon ja reissuun lähden heti, kun sopiva tilaisuus tulee.
Kuusamo -14 229a (2)Kuusamo -14 172Kuusamo -14 050a
IMG_6551
Tänä kesänä haluan kierrellä luonnossa mahdollisimman monipuolisesti. Yleensä retket  osuu juuri päivän kirkkaimmalle ajalle. Miten olisi tänä vuonna myöhemmän iltapäivän retki, samoilua öisessä metsässä tai reissu uuteen kansallispuistoon aamukasteen tai ilta-auringon aikaan? Haluan myös nähdä paljon uusia paikkoja, sillä helposti tulee kierrettyä vain tuttuja retkireittejä, esimerkiksi Laulavan mörön polulla on käyty tosi monta kertaa.

Pääasiassa retket tulee sijoittumaan lähiseuduille Keski-Suomen alueelle, mutta muutamia toiveretkikohteita sijaitsee myös kauempana. Lappiin olisi edelleen ihan huippua päästä, mutta se saattaa tänäkin kesänä jäädä haaveeksi. Mutta toivo elää, että joskus päästään Kertun kanssa valloittamaan tuntureita.
IMG_1096b
P6120847aP6120949P6120852a
Ensi viikolla aloitan kesätyöt marjamyyjänä ja työvuorot rajoittaa jonkin verran menoja kesällä. Vapaapäiviä mahtuu kuitenkin joka viikolle ja tällöin pitää heti toimia: lähteä retkelle, viettää päivä rannalla koirakaverien kanssa, treenata rallya ja koiratanssikuvioita, mätsäröidä ja ynnä muuta. Velttoilua kotona ei sallita tänä kesänä ;) Lisäksi töissä on sekä aamu- että iltavuoroja, joten päivät eivät mene pelkästään saman kaavan mukaan. Aamuvuoroilla ehtii tehdä loppupäivän vielä vaikka mitä ja iltavuorossa puolestaan aamu on aikaa kaikelle kivalle.

Kiinnostavia retkipaikkoja löysin pääasiassa Luontoon.fi sivuston ja Retkipaikka-blogin avulla. Kannattaa käydä tsekkaamassa, minkälaisia retkireittejä löytyy omalta lähiseudulta. Kesän ja syksyn aikana koitetaan käydä niin monessa kohteessa kuin vain suinkin ehditään ja loput jätetään tulevia seikkailuja varten.

1. Luontopolut Jyväskylä
Naapurikaupungista löytyy monia lyhyempiä reittejä, joista en ollut edes aikaisemmin kuullut, vaikka Jyväskylän seudulla tulee usein liikuttua. Näistä lyhyimpiä luontopolkuja voisi käydä kiertämässä esimerkiksi mätsärireissun tai muun Jyväskylän menon yhteydessä ja pidempiä puolestaan ihan omina retkinään.

Nyrölän luontopolku 3,6 km
Touruvuoren luontopolku noin 3 km
Laajavuoren luontopolku 3,7 km
Sallaajärven luontopolku 1,6 km
Sippulanniemen luontopolku 4 km
Kanavuoren luontopolku 3,4 km

2. Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa
Leivonmäen kansallispuisto on Pyhä-Häkin ja Etelä-Konneveden kansallispuistojen jälkeen meitä lähinnä sijaitseva kansallispuisto. Leivonmäellä en ole käynyt koskaan, vaikka se sijaitsee suhteellisen lähellä "vain" puolentoista tunnin ajomatkan päässä ja tänä kesänä olisi vihdoin aika käydä tutustumassa siihen. Kansallispuistossa on muutamia päiväretkeilyyn sopivia reittejä, jotka kiinnostaisivat. Myös laavuilu yön yli olisi suunnitelmissa.

Koskikaran kierros 3.5 km
Harjunkierros 4,5 km
Mäyränkierros 5,5 km

3. Palsankosken ja housukosken luontopolku 2 km, Multia
4. Talkoovuorten luontopolku ja Miehinkäisen lintutorni 3 km, Uurainen
Syyskuuta 107DSC03804
IMG_1074
5. Etelä-Konneveden kansallispuisto, Konnevesi/Rautalampi
Täällä pitää ehdottomasti päästä käymään ainakin pariin otteeseen. Mielessä on päiväretki, yövaellus ja melontareissu.

Kalajankierros 4,6 km
Kolmen vuoren vaellus 14 km

6. Vaarunvuoret 4 km, Jyväskylä
7. Juveninkosken vesiputous ja Isojärven kansallispuisto, Jämsä/Kuhmoinen
Vesiputous Keski-Suomessa? Se pitää nähdä! Juveninkoskella ei ole varsinaista luontopolkua, eikä pelkästään sen näkemisen takia viitsi ajella noin pitkästi. Reissuun voisi yhdistää Isojärven kansallispuiston, sillä vesiputous sijaitsee matkan varrella sinne.

Rengasreitti Heretty-Latokuusikko-Kuorejärvi-Heretty 7 km
Rengasreitti Heretty-Latokuusikko-Vahterjärvi-Heretty 10 km

8. Hyyppäänvuori, Laukaa
Tätä kutsutaan Keski-Suomen koliksi ja haluaisin päästä näkemään maisemat niin päivällä kuin auringonlaskun aikaan.
 
9. Kolin kansallispuisto, Lieksa
Ihana upea Koli. Vuosi sitten telkkarista tulleessa Metsien Kätkemä -ohjemassa yksi jakso sijoittui Kolin kansallispuistoon ja Ukko-Kolin maisemat veivät mennessään. Ei kai tässä auta muu kuin suunnata jossain vaiheessa kesää Pohjois-Karjalaan.
P6130983Syyskuuta 135IMG_1063
IMG_4214

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommentistasi!