tiistai 30. toukokuuta 2017

Vuoden rally-tokocairn kakkonen

Vuosi 2013. Kerttu 1 vee ja ainoat koiraharrastukset, joita tiesin olivat toko ja agility. Jos joku olisi tuolloin kysynyt rally-tokosta, olisin todennäköisesti ollut, että öö niin mikä oli? Eikä toisaalta ihmekään, sillä laji ei ollut tuolloin vielä Suomessa virallinen. Kerttu teinimonsterin kanssa kävimme kymmenen kerran agilityn alkeet ja kokeiltiin hupsutella kotioloissa seuraamista vaihtelevin tuloksin.
DSC_2899 (2)DSC_2890
Koitti vuosi 2014 ja päivälleen Kertun kaksivuotissynttärin kunniaksi suunnattiin kaverin innostamana oman kennelkerhon järjestämään rally-tokopäivään. Yksittäiset kylttitehtävät meni hienosti (paitsi saksalaista täyskäännöstä en tajunnut yhtään tuolloin :D), mutta ratatreeneissä Kerttu lähti mieluummin nuuskutteluhommiin.
Toukokuu -14 017
Loppuvuosi duunailtiin kaikkea muuta kuin rallya. Temppuiltiin, käytiin mätsäreissä ja keskityttiin arjen ongelmiin, enkä oikeastaan kokenut, että meistä olisi kisaamaan. Maaliskuussa saatiin kutsu edustamaan cairnterrierikerhoa Jyväskylän Paviljonkiin Showlink Pets -lemmikkimessuille, jossa esittelimme rally-tokoa Kertun kanssa yleisölle. Messuilla esiinnyttiin kahtena päivänä ja viikonlopun jälkeen luotto koiraan ja yhdessä tekemiseen kasvoi ihan älyttömästi.
2015b
Huhtikuussa 2015 pieni ajatus kisaamisesta rupesi kytemään mielessä ja suunnattiin rally-tokomölleihin. Ne oli ensimmäiset kisat ikinä missään ja aamulla oli perhosia vatsassa. Mölliradalla tehtiin hieno startti 98 pisteellä ja ainoat virheet tulivat kahdesta hihnan kiristymisestä. Toki rata oli ihan lyhyt ja herkkua sai olla mukana, mutta tuolloin kisa tuntui maailman hienoimmalta suoritukselta ♥
P4250379
Siitä se ajatus sitten lähti ja vuosi 2015 oli rally-tokomöllien vuosi. Kävimme yhteensä seitsemässä möllikisassa ja kaikista paitsi yhdestä saimme hyväksytyt tulokset. Ainoa hylätty tuli radalta, jossa kävelin itse vahingossa yhden kyltin ohi ja muuten pisteitä olisi kertynyt 99. Tällöin möllejä olikin ihan ihmeen paljon verrattuna esimerkiksi viime vuoteen. 

Alokaan kyltit rupesi sujumaan itseltäkin paremmin ja niinpä rohkaistuin ilmoittamaan meidät lokakuun viimeiselle päivälle virallisiin kisoihin Jyväskylään. Harmillisesti juoksut torppasivat kisasuunnitelmat ja oikeastaan olin vaan iloinen, että saatiin lisää aikaa harjoittelulle.
nLIFTg8aLokakuu -15 423
Joulukuun 20. päivä 2015 käytiin viimeisen kerran alokkaan mölliradalla. Kerttu oli aika super ja möllitaival sai täydellisen päätöksen. Radalta tuli täydet 100 pistettä, Kerttu oli luokkaykkönen ja sai vielä tuomarin suosikki -palkinnon. Vau.
Joulukuu -15 194
Vuosi 2016 oli puolestaan virallisten kisojen vuosi. Tammikuun alussa lähdimme jännittynein mielin korkkaamaan sitä the kisauraa. Kisapäivän alkuun oli ilmassa pientä jännitystä, kun Kertun mikrosiru oli lakannut toimimasta ja ilman sitä meitä ei voitu päästää kisaamaan. 

Asia järjestyi ihan ihmeen kaupalla, kun vaihdettiin kaverin kanssa suoritusvuorot päikseen ja Rompun lähtiessä Kertun tilalla radalle, me kiidettiin järjestäjän kyydillä hänen eläinlääkärituttavalleen, joka tökkäsi Kerttuun uuden mikrosirun. Oon kiitollinen kaikesta avusta mitä saatiin  ja päivä päättyi onnellisesti ekaan hyväksyttyyn tulokseen.
Rally-tokokisat 011Tammikuu 2016 268
Toukuussa yo-kirjoitusten ja pääsykokeiden jälkeen jälkeen kisailut jatkuivat kaksin kappalein. Ensin teimme kisareissun Kuopioon, josta hyväksytty tulos tuli 93 pisteellä ja viikon päästä Jyväskylässä radalta tuli täysin samat pisteet. Niinpä kolme hyväksyttyä tulosta oli alokasluokasta kasassa ja Kertusta tuli RTK1 Cairnclan's Gabriella.
IMG_7672IMG_8069IMG_8190
Tavoitteen saavuttamisen jälkeen tuli taantuma harrastusten parissa ja kesä otettiin etäisyyttä rally-tokosta. Voi olla, että treeni-intoa latisti eniten se, että avoimessa luokassa piti suorittaa ilman hihnaa ja takapään käyttöä vaadittiin huomattavasti enemmän.

Vuoden lopulla lähdimme kuitenkin tyhmänrohkeasti testailemaan avoimen tasoa kisoihin ja ilman treeniä tuloksena oli arvatenkin nolla. Vähän harmittaa, että lähdin vaatimaan Kertulta jotain sellaista, mitä se ei osannut vielä täysin, koska kisaamisinto oli hiukan tainnut nousta päähän. Mutta sainpahan opetuksen ja jatkossa kisat ynnä muut kutsuvat vasta silloin, kun takuulla osataan.
Syyskuuta 095

Alkuvuosi on mennyt rally-tokon suhteen edelleen aika hiljakseen ja pääasiassa ollaan treenailtu takapään käyttöä, jossa on pieniä oivalluksia ja editystä tullutkin. Mutta sitten päästään siihen, miksi lähdin tätä koko postausta edes kirjoittamaan ja muistelemaan, mitä ollaan rally-tokon parissa koettu.

Viime vuonna cairnterrierikerholla oli ensimmäistä kertaa käynnissä vuoden rally-tokocairn kilpailu, jossa palkittin kolme parhainta rally-tokossa kisannutta. Seurailin aktiivisesti ja jännityksellä koiranetin tuloksia ja viimein alkuvuodesta viralliset tulokset julkaistiin. Meidän kolmella kisalla yllettiin sijalle 2 ja Kerttu on siis vuoden rally-tokocairn kakkonen. Joku aika sitten postista tupsahti diplomi ja mun karvainen rallycairnini pääsi poseeraamaan kuvaan.
 
Tänä vuonna rally-tokocairnin etsintä on uudelleen käynnissä. Monilla on jo upeita tuloksia tältä vuodelta ja on tosi hienoa, että cairniväki on innostunut yhä enemmän rally-tokoharrastuksen pariin. Tämä on taas kiva porkkana, mutta yritän olla ottamatta tästä kuitenkaan ylimääräisiä paineita, vaikka oonkin aika kilpailuviettinen ;) Touhuillaan rally-tokoa sen verran mikä tuntuu hyvältä ja jossain vaiheessa koetetaan tavoitella vielä ainakin kolme hyväksyttyä tulosta avoimesta luokasta.  Sen jälkeen mietitään, mitä tehdään, sillä voittaja kuulostaa ainakin tällä hetkellä hyyyviin kaukaiselta ajatukselta. Mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan vai miten se nyt menikään!
IMG_9703

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommentistasi!