perjantai 31. maaliskuuta 2017

Maaliskuun temppu

Kuukauden viimeisen päivän kunniaksi maa muuttui jälleen valkoiseksi ja huomiselle on luvattu vielä lisää lumi- ja räntäpyryä. Vielä pari viikkoa sitten olisin ollut, että jes talvi tuli takaisin, mutta kyllä nyt oon jo niin kevätfiiliksissä, etten enää kaipaisi mitään takatalvia. Kerttu tosin ilahtui, kun tuli lisää lunta lumipallojen viskelyyn. Maaliskuun tempun sain vielä kiirehdittyä oikean kuun puolelle ja tässä kuussa opeteltiin siis uutena juttuna tassulla kuopimista.

Tempun harjoitteluun tarvitsee vain naksuttimen ja maton/jonkinlaisen vahvemman alustan, joka ei mene ihan helposti ruttuun. Tätä tarvitaan oikeastaan vain tempun alkuvaiheessa ja riippuen siitä, miten nopeasti koira hoksaa jutun juonen, sen voi jättää aika pian pois. Omissa treeneissä käytin Kertun vaaleanpunaista makuualustaa. 

1. Ensimmäisessä vaiheessa käytin houkuttimena herkkua eli ihan simppelisti namppaa alustan alle, mutta niin keskelle, ettei koira saa kaapaistua herkkua esille. Maton alle kannattaa laittaa jokin ei niin kiinnostava herkku, kuten miedosti tuoksuva kuivanappula ja varata namitaskuun puolestaan jotain huomattavasti parempaa herkkua, jotta harjoitus pysyy koiralle kannattavana ja helpottaa hommaa.

Kertun ensimmäinen reaktio oli nuuskuttelu maton läpi ja heti sen jälkeen tuli se, mitä hain: tassulla kaapaisu. Ei mikään suuren suuri, mutta kaapaisu kuitenkin. Siitä heti salamana naksaus ja herkkua. Herkku tulee siis ohjaajalta, ei missään vaiheessa maton alta. Ensimmäisellä naksauksella Kerttu oli niin keskittynyt herkkuun maton alla, ettei melkein edes kuullut naksua. Toisella kertaa innostin kokeilemaan uudelleen ja Kerttuhan toisti kaapaisun suoraan. Voi vitsit, se hoksasi idean oikeastaan heti parin naksauksen jälkeen. Super!
IMG_7040
2.  Seuraavalla treenikerralla jätin herkun pois alustan alta. Kerttu muisti vaaleanpunaisen alustan jo ensimmäiseltä harjoituskerralta ja lähti tarjoamaan varovaista raapaisua. On kyllä ihmeellistä, miten nopeasti koira yhdistää jonkin tietyn esineen tiettyyn toimintaan. Kun otan sinisen karkkirasian esille, Kerttu kiipeää sen päälle ja tarjoaa takapääharjoitusta, tasapainotyynylle peruutellaan ja vaaleanpunaisella karva-alustalla kaivetaan. Toisaalta tuo yhdistäminen on myös hiukan ongelmallista, kun esimerkiksi sinisellä karkkirasialla ei onnistu mikään muu liike, kun Kerttu tarjoaa koko ajan steppausta, eikä niinkään kuuntele ohjeita. Treenin alle tämäkin.

3.  Kun kaapaisun tarjoaminen sujuu ongelmitta, on aika nostaa vaatimustasoa. Kerttu tekee tosi mielellään vain yhden kuopaisun oikealla etutassullaan, mutta se ei enää riittänyt tässä vaiheessa. Niinpä odotin, kunnes yhden kaapaisun tilalla tulikin kaksi tai kolmekin kaapaisua tai ihan kunnon kaivamista. 

4. Seuraavaksi aloinkin yhdistämään temppuun sanallista käskyä ja tempun nimeksi tuli "kuops". Ensin yhtä aikaa toiminnon eli kaapaisun kanssa ja lopulta ennen toimintoa.

5. Tällä hetkellä temppu on siinä vaiheessa, että Kerttu kuoputtaa pienellä käsimerkillä (maahan osoittaminen) yhdistettynä sanaan. Vaaleanpunaista alustaa ei enää käytetä ja kuopaisuja ollaan harjoiteltu lattialla, matolla ja ulkonakin.

Jutun juoni on aika kivasti Kertulla hallussa, mutta vieläkin se yrittää päästä mahdollisimman helpolla ja kokeilee alkuun vain yhtä kaapaisua, mutta kun herkkua ei tipu, niin johan tulee pari lisää. Sanallista käskyä vahvistellaan edelleen lisää ja häivytetään kädellä osoittaminen kokonaan pois. Myös kauempana kaivamista olisi tarkoitus kehittää.
Huhtikuun temppu laitetaan pian tulille ja olisi kiva saada teiltä lukijoiltakin vinkkiä, minkälaista temppua haluatte jatkossa nähdä. Ja ilomielin otan vastaan palautetta näistä ohjeista, linkkiä omista temppupostauksista tai ihan kommenttia, jos päädytte näitä postaussarjan temppuja kokeilemaan kotona :)

2 kommenttia:

  1. Olipa kivasti toteutettu temppu! :) Onko teillä vielä pivotti tai takajalkojen nostaminen korokkeelle hallussa? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla. Ei ehkä niin tyypillinen temppu ja loppujen lopuksi oli yllättävän yksinkertainen opettaa :D Kiitti vinkistä! Etujaloilla onnistuu, mutta takajalat on vielä aika vaiheessa. Siitä voisin vaikka kuvailla jotain matskua :)

      Poista

Kiitämme kommentistasi!