maanantai 27. helmikuuta 2017

Helmikuun temppu

Tämän vuoden yhtenä tavoitteena on saada säännöllistä ja monipuolista aktivointia Kertun arkeen. Ja mikäpä olisi mukavampaa tekemistä kuin uusien temppujen opettelu! Niinpä nyt laitetaan käyntiin kuukauden temppu -postaussarja, joka starttaa tammi-helmikuun tempulla. Jatkossa joka kuukausi opetellaan siis jokin uusi temppu ja vihkoon onkin jo kertynyt lista tempuista, joiden opettelua odotan innolla.

Nyt haastan myös teidät lukijat mukaan temppuilemaan edes muutaman uuden tempun verran. Meillä ainakin temppujen opettelu on yksi parhaista jutuista, mitä Kerttu tietää. Sitä hännän vispaamisen määrää koiralta, joka ei turhasta häntäänsä heiluttele.
IMG_8984
Tammi-helmikuun temppuna opeteltiin sormien tunnistaminen. Temppuun tarvitsin ainoastaan naksuttimen sekä pieniksi pilkottuja herkkuja. Kerttu on tosi reipas tarjoamaan asioita ja fiksu tyyppi, jolla välähtää helposti, joten nämä ovat ohjeita, jotka toimivat meillä. Ja yleensäkin temppuihin on toki monia tapoja ja tyylejä opettaa, joten kukin omalle koiralleen parhaalla tavalla!

1. Ensimmäisenä aloitettiin peukalon koskemisella. Kertulla käsikosketus on opetettuna vasempaan käteen, joten sormitemppu toteutettiin oikeaan enimpien sekaannusten välttämiseksi. Alkuun esillä on pelkkä peukalo ja naksaus tulee kaikesta aktiivisuudesta peukaloa kohden. Ihan aluksi voi riittää pelkkä katsominen tai pieni lähestyminen. Koskettaminen on Kertulla muutenkin vahva, joten se lähti heti tarjoamaan kosketusta. 

2. Osuuko nenä peukkuun vai johonkin ihan muualle? Nyt yleinen häsläys-tökkäys sattumanvaraiseen kohtaan kättä ei enää riitä vaan naksu tulee pelkästää peukkuun kohdistuvasta toiminnasta. Onnistuminen kannattaa tehdä helpoksi ja suunnata peukku eniten koiran suuntaan. Kuitenkin koira on tässä se, joka tulee peukun luokse. Ei niin, että itse tuo peukkua koiran nenään. Kertulla välähti parin toiston jälkeen ja herkkua sateli. On aina niin ihana nähdä, kun koiran päässä syttyy. Tää oli se juttu, josta herkkua tulee!

3. Kolmantena vaiheena käytin erottelua kahdella sormella eli esillä on peukku sekä etusormi. Annoin Kertun kokeilla vapaasti, mistä se herkku mahtaisi tulla. Etusormi --> Höh ei herkkua ja omistajakin ihan hiljaa. No entäs peukku --> Naksaus, herkkua ja kehuja, jes tämä se on! Aika nopeasti koira tunnistaa kumpi on oikea ja kannattava vaihtoehto.

4. Seuraavaksi kaikki sormet mukaan. Kertun sai kokeilla ja palkka tuli jälleen pelkästään peukalosta. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana sormien asennon kanssa, jos koira on yhtään vauhdikkaampi. Kerttu ainakin meinasi moneen kertaan tökätä silmänsä sormeen… Näin jälkikäteen mietittynä sormet hiukan alaviistoon voisi olla parhain ja turvallisin. Se, missä vaiheessa käskysanan ottaa mukaan, on hiukan makuasia. Itse taisin aloittaa heti toisella treenikerralla yhdistämään sanaa oikeaan toimintaan.

Kun peukku saatiin hyvin toimimaan, otettiin uusi sormi. Reunimmaiset sormet on selkein erottaa, joten valitsin pikkurillin. Sen opetteluun käytiinkin sitten samat vaiheet kuin peukalolla. Ensin yksi sormi, sitten erottelu etusormella sekä pikkurillillä ja lopuksi kaikilla sormilla, kun pikkurillin tunnistus onnistui varmasti. Kaikista vaikeinta uuden sormen opettelussa oli se, että Kerttu totta kai tarjosi tuoreessa muistissa olevaa peukkua. Mutta kun alussa peukku pysyi visusti piilossa, pikkurilli rupesi hahmottumaan. Äänenpainolla voi helpottaa tunnistamista ja esimerkiksi peukku on mulla matalampi ja (pikku)rilli korkea.

Pientä viilattavaa tempussa löytyy edelleen, vaikka periaatteessa sen idea on jo Kertulla hallussa. Innoissaan Kerttu kokeilee ensin kaikkia muita sormia ja vasta sitten oikeaa. Pelkkä käden ottaminen esille saa Kertun tökkimään sormia vähän häsläten ja yleensä se suuntaa ensimmäisenä parhaiten muistissa olevan peukun luo. Mutta pikku hiljaa treenaillaan rauhallisuutta ja tarkkuutta. Kun ne luonnistuvat, opetteluun otetaan vielä keskisormi, jonka jälkeen taitoa voi esitellä tutuille ja sukulaisille ;)

4 kommenttia:

 1. Hitsi miten innokkaasti toinen tekee <3

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva temppu ja ihanan innokas koira! Kiitos hyvästä temppuohjeesta ja selkeästä videosta: meillä alettiin harjoittelemaan tätä kissan kanssa ja hyvin sujuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis eikä en oo ennen törmännyt temppuilevaan kissaan! Ihan huippua! Tosi kivasti teki, kun kävin kurkkimassa blogista videon :)

   Poista

Kiitämme kommentistasi!