maanantai 16. tammikuuta 2017

Kulut Kertun tapaan

Vuodenvaihteen aikaan monissa blogeissa ilmestyi postauksia viime vuoden koiramaisista kuluista ja mekin kannetaan nyt kortemme kekoon omalla kulukatsauksellamme. Aikaisempina vuosina en ole laskenut Kertusta kertyviä kuluja ollenkaan, mitä nyt pentuaikana Kertun tullessa taloon, jolloin en tainnut päästä edes puoleen vuoteen laskuissa... Tällä kertaa onnistuin pääsemään kunnialla vuoden loppuun ja tämä osoittautui sen verran kiinnostavaksi, että vuoden 2017 kulukirja on jo laitettu käyntiin!

Jaoin siis vuoden kulut omiin kategorioihinsa ja muut-osio taitaa olla ainut, joka ehkä kaipaa hiukan avaamista. Siihen kuuluu oikeastaan kaikki, mikä ei sopinut muihin osioihin eli mm. hammastahna, öljyt, muut ravintolisät, punkki- ja matolääkkeet sekä joulukuun hierontakerta.

Kulut 2016

Tarvikkeet: 98,97€
Harrastukset: 236€
Eläinlääkäri: 402€
Ruoka: 183,10€
Herkut, puruluut yms: 278,63€
Muut: 184,96€

Yhteensä: 1383,66€Muuten osiot näyttävät aika realistisilta, mutta ruokintaa jäin vähän ihmettelemään. Menikö ruokaan tosiaan noin vähän? Toisaalta alkuvuosi meni raksujen puolesta kokonaan edellisen vuoden puolella ostetulla isolla säkillä, jota ei siis näihin kuluihin tullut. Maaliskuun mätsäristä saatuja palkintoraksuja Kerttu sai myös syödä seassa, joten siinäkin tuli säästöä.

Lihat puolestaan ostettiin kaikki paikallisilta eläintarvikeliikkeiltä joko levynä tai pötkönä/pullina. Nämä kävi monesti ostamassa joku muu perheenjäsen, joten voi olla, että muutama satsi on jäänyt merkkaamatta. Hyvähän se tietysti on, että ruokintakulut eivät ole päätähuimaavat ja onhan Kerttu pienehkö koirakin. Mutta ehkä halpa hinta selittyy edellä mainittujen asioiden lisäksi viime vuoden melko yksipuolisella ruokavaliolla sekä pienemmällä määrällä lihaa, joihin oikeastaan vasta loppuvuodesta aloin kiinnittämään enemmän huomiota. Senpä takia tämä vuosi tulee olemaan entistä lihaisampi, terveellisempi ja monipuolisempi.
Joulukuu -15 016aIMG_7751
Tarvikkeiden suhteen oon maltillinen shoppailija. Kertulla on kahdet valjaat, kolme pantaa ja kaksi hihnaa. Uusia leluja en ostele juurikaan, sillä Kerttu ei niistä piittaa hirveämmin, eikä toisaalta riko vanhoja. Pääasiassa tulee siis ostettua vain se pakollinen, mitä tarvitsee ja nykyään olen alkanut suosia koiratarvikkeiden kierrätystä ihan tavallisilla kirpputoreilla sekä netissä, esim. Facebookin koiratarvikekirppiksillä. Voi tehdä hyviä löytöjä rahaa ja luontoa säästäen sekä myydä omat tarpeettomat tarvikkeet jollekin niitä tarvitsevalle.

Kuukausittain kulut olivat vaihtelevan suuruisia. Halvimmat kuukaudet olivat helmikuu (34,30€) sekä elokuu (39,69€). Helmikuussa luin kirjoituksiin ja ostelut jäivät vähemmälle ja taas elokuu oli muuten vain hiljaisempaa aikaa koirarintamalla. Kummassakaan ei ollut harrastuskuluja ollenkaan ja herkkujakin olin ostellut harvinaisen säästeliäästi. 

Suurin rahasyöppökuukausi oli puolestaan syyskuu (412,47€) ja tämä selittyy ihan suoraan syyskuun virallisilla luustokuvauksilla. Kennelliiton lausunnot mukaan lukien kuvaukset maksoivat 322€ eli ilman luustokuvia syyskuun kulut olisivat jääneet alle sataseen. Toisiksi kalleimmaksi kuukaudeksi ylsi joulukuu (175,17€). Mihinkään erityiseen ei kulunut mahdottomia määriä vaan kaikkiin osioihin noin 20-30€, josta lopulta kertyi vähän isompi summa. Joululahjaostoksia lähinnä ja hieronnasta tuli myös 45 euron lisäys.
IMG_7439
Joulun ostoksia
Oon oikeastaan aika tyytyväinen vuoden kuluihin. Tänä vuonna säästöt kohdistuvat pääosin herkkuihin, sillä niistä kertyi viime vuonna aika isohko summa. Aion jatkossa tarkkailla paremmin tarjouksia sekä kilohintoja ja ostaa säästöpakkauksia, jolloin myös pakkausjätettä tulee hiukan vähemmän. Myös lihoissa olisi mahdollista säästää hakemalla ruokaa liha-autolta isompina määrinä, mutta pienen pakastimen sallimissa rajoissa.

Eläinlääkärikulujen suhteen toivotaan oikein tervettä vuotta ja harrastuksissa jatketaan pääosin samalla linjalla. Hauskanpidosta ei pidä tinkiä ja tälle vuodelle olisi mielessä päästä ainakin tutustumaan noseworkkiin ja mahdollisesti rally-tokon treeniryhmään tai edes jollekin avoimen luokan kurssille. Kuitenkin aion miettiä kaksi kertaa, onko jokin kurssi tai vastaava oikeasti hyödyllinen ja hintansa arvoinen.

Siinäpä meidän kulut pähkinänkuoressa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan oman turren kulujen laskemista, sillä tämä on oikeasti aika mielenkiintoista (ja koukuttavaa). Vuosi on vasta aluillaan, joten vielä ehtii hyvin mukaan!

Huomasitte varmaankin, että blogin ulkoasu on pitkästä aikaa saanut uutta ilmettä. Kokeilin tällä kertaa askarrella itse bannerin Gimpilla. Kautta aikain bannerin tekemisessä oon ainoastaan saanut harmaita hiuksia ja pistänyt pillit pussiin, kun lopputulos ei ole ollut läheskään sitä, mitä mielessäni näin. Tähän olin ensimmäistä kertaa oikeasti tyytyväinen. Onhan tuo aika simppeli ja värimaailma sekä koodaukset jäivät aika samanlaiseksi, mutta onpahan edes pikkuisen vaihtelua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommentistasi!