lauantai 17. joulukuuta 2016

Pyöreä nolla

Viime sunnuntaina kävimme korkkaamassa rally-tokon avoimen luokan Laukaan koiraharrastajat ry:n kisoissa. Tyhmänrohkeaa, tyhmää. Ehkä hiukan molempia. Kokonaista rataa ei oltu kevään jälkeen kokeiltu laisinkaan ja oikeastaan treenit ovat olleet kotosalla yksittäisten liikkeiden harjoittelua. Lähdettiin lähinnä kokeilemaan onneamme.

Laukan halli oli jälleen uusi tuttavuus. Omassa häkissä pääsi muutamia haukkuja, mutta muuten Kerttu käyttäytyi aika rennosti. Saavuin paikalle puolta tuntia ennen, mutta olisi ehkä pitänyt varata enemmän aikaa, jotta oltaisiin ehditty paremmin käydä pissalenkillä, rauhoittua häkissä ja ottaa virittelytreenit. Kerttu oli nimittäin toisena, joten rataan tutustumisen jälkeen oma vuoro tuli aika äkkiä.
2016-12-11_06-38-52
Rata ei oikeastaan ollut kovin vaikea, joten pienessä mielessä heräsi toiveet hyväksytystä tuloksesta. Hyppyä ja houkutusta ei kumpaakaan ollut (hyvä niin, koska houkutusta ehdittiin harjoitella vain pari kertaa, hyppyä kerran), eikä rata ollut niin sokkeloinen, että sinne olisi voinut eksyä. Kylttejä oli 15.

Lähdössä muistin ottaa hihnan pois, tunkea kunnolla taskuun ja Kerttukin oli suhteellisen skarppina. Neljännellä kyltillä Kerttu karkasi iloisesti kyltille, ajatteli ilmeisesti, että tehtävänä oli kiertää se. Jouduttiin uusimaan ja sen jälkeen alkoi alamäki. Kerttu haahuili, jäi tuijottamaan tuomaria, vaipui omaan kuplaansa, eikä lähtenyt mukaan. Minä menin paniikkiin, kun koira ei toiminut yhtään ja pahensin tilannetta innostamalla Kerttu ylikimeällä äänellä ja hermostuneella huitomisella. Alla kyltti kyltiltä virhepisteiden kertyminen:

Lähtö
1. Istu, seiso, kierrä koiran ympäri -1p Puutteellinen yhteistyö
2. Istu, käännös oikeaan, istu -1p Kosketti kylttiä
3. Pyörähdys -1p Ohjaajavirhe, kun hidastin Kertun jäädessä haistelemaan
4. 270º oikeaan -3p Kerttu lähti ihmettelemään kylttiä, joten uusittiin
5. Istu, askel oikealle, istu -10p Väärin suoritettu tehtävä. Otin ensin askeleen ja Kerttu vasta perässä. Liikettä ei olla harjoiteltu, enkä edes itse tajunnut sitä tehdessä, että se meni väärin
6. Pujottelu edestakaisin Jäätyi ihmettelemään pariin kertaan, mutta ei virhepisteitä
7. Istu, täyskäännös vasempaan, istu -3p Ensin Kerttu istui vinoon ja tyhmänä odotin sen korjaavan asennon. Tuplaistumisesta olisi tullut -10p, joten uusittiin. Toinenkin meni vinoon -1p ja käännös ei mennyt yhtäaikaisesti, josta -3p epätarkasti suoritettu tehtävä.
8. Spiraali oikealle Jäi töröttämään. -3p epätarkasti suoritettu tehtävä ja -3p ohjaajavirhe, kun houkuttelin reippaalla otteella
9. Koira eteen, oikealta sivulle Wohoo. Ainut liike, joka sujui lähestulkoon puhtaasti. Tuomarista vähän otti häiriötä
10. Käännös oikeaan
11. 360º oikeaan -3p Kontrollin puute ja -3p pois asennosta. Lähti taas käsistä... Tuijotti yleisöön ja kesken liikkeen vielä tuomaria
12. 270º vasempaan
13. Liikkeestä maahan Mitkä käsiavut... Kunnolla varman päälle, vaikka oltiin jo tuossa vaiheessa hylätyn puolella
14. Istu, koira eteen, oikealta sivulle, istu -10p Väärin suoritettu tehtävä. Nyt saa syyttää pelkästää omaa päätä. Unohdin ensimmäisen istumisen ja tajusin sen heti, mutta uusimiset oli jo käytetty
15. Vasen täyskäännös Pahin mitä radalla voi tapahtua: osuin Kerttuun jalallani. Se on ihan yliherkkä, vaikka jalka vain vähän hipaisee. Kengätkin olin jättänyt pois ihan tuon takia. Kerttu oli muutenkin tosi paineistunut ja oli viimeinen pisara, kun vielä potkittiin. Niinpä se meni hetkeksi ihan lukkoon ja ratkaisin tilanteen näemmä husimalla käsimerkkiä ja toistamalla hulluna "rinki, rinki, rinki!!" -10p, koska liike ei ollut yhtäaikainen.
Maali Muistin jopa kytkeä koiran kehäalueen sisällä! Siitä pisteet.

Maalikyltillä olo oli helpottunut, kun päästiin vihdoin radalta pois. Kerttukin terhistyi, kipitti vierellä ja sai popsia mökissään rasiasta pussiruokaa ja kivipiiroja palkinnoksi. Kisoista saatiin odotetusti komea nolla 45/100 pisteellä, enkä oikeastaan ollut erityisen pettynyt. Treenimäärä oli oikeasti aivan liian vähäinen ja turhaan hätäilin kisoihin lähtemisen kanssa.

Kaikista eniten jäi kaihertamaan se, että Kerttu pääsi tuolla lailla ahdistumaan radalla. Yhdessäkään aikaisemmassa kisassa tai mölleissä se ei ole tehnyt noin. Puhdasta epävarmuutta. Ei sitä, ettei Kerttua olisi huvittanut. Kerttu kyllä tekee, jos se tietää varmaksi, mitä tehdään ja osaa sen oikeasti. Tilanne oli muutenkin itsessään outo, kun tuomarit seurasivat ja yhtäkkiä mentiin pitkä rata ilman palkkaa. Vastaavanlaista ratatreeniä ei nimittäin olla tehty toukokuun kisojen jälkeen tai ylipäätään edes muualla kuin mölleissä tai kisoissa. Meillä kummallakaan ei ole ole kehittynyt oikeanlaista rutiinia hommaan.
Tammikuussa olisi ollut tutussa Haukkuvaarassa kilpailut, mutta nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja pidetään kunnon treenitauko. En käy edes selailemassa Virkussa tulevia kisoja ennen kuin ollaan varmasti kisavalmiita avoon. Voi tehdä tiukkaa pysyä tässä päätöksessä. Ehkä seuraavan kerran meidät nähdään kisakentällä maaliskuussa, ehkä vasta syksyllä. Kokosin hiukan listaa tulevia reenejä varten:
 • Kuivaharjoittele ilman Kerttua --> Luonnollinen ja rento kävely, kun hihna ei ole kädessä
 • Ratatreeniä ehdottomasti. Haukkuvaaran irtovalmennuksia?
 • Liikkeestä maahan sujuvaksi. Vartaloavut pois
 • Takapään käytön harjoittelua
 • Palkattomuus ja kesto. Loppupalkat rasiasta
 • Hyppy ja houkutus valmiiksi
 • Rutkasti lisää varmuutta Kertulle häiriössä tekemiseen
 • Pidä ilo ja into, yhdessä tekeminen ja seuraaminen on superhauskaa!
Joulukuun vikalla viikolla olisi meidän koiratanssikurssin hallilla rally-tokon möllikisat. Olisi mainiota kisatilanteen harjoittelua, mutta täytyy katsoa, miten joulun välipäivinä ehditään!

6 kommenttia:

 1. Harmi, ettei mennyt ihan putkeen. Kyllä varmasti onnistutte, kun Kerttu saa vähän lisää varmuutta, eikä häiriinny niin paljoa ympäristöstä. Tsemppiä treeneihin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan tsemppaava kommentti, kiitos Vilma! Ja juurikin näin. Nyt vaan lisää treeniä molemmille niin kyllä tästä vielä hyvä tulee ;)

   Poista
 2. Pyh pöh. Mä aijon raahata teidät Haukkuvaaraan!;) Glorian eka avo meni samoissa merkeissä, mutta toisella kertaa tuli jo kirkkaasti hyväksytty. Pikku treenilöt tähän väliin ja sitten seuraavaa startti perään!:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No arvaa miten houkuttaisi ja pakko pinnistellä, etten laittais ilmoa menemään :'D Niin voi kyl olla, että johtui osittain ekan startin jännityksestä, mut ehkä pitäis nää parit liikkeet hioa kuntoon ennen seuraavia. Mä lupaan harkita sitä Joensuuta ja maaliskuun Haukkuvaaraa ;)

   Poista
 3. Taisinkin nähdä teidät tuolla, kun oltiin jo lähdössä! (Kisattiin ALO:ssa ja oltiin vasta viimeisten joukossa.) :)

  http://sheltt.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tosi siistiä, että meidät on tunnistettu :D Olin ite niin hermona, etten juurikaan pistänyt merkille, mitä ympärillä tapahtui, ketä hallissa oli tms. Saa tulla nykimään hihasta jos jatkossa näet!

   Jäinpä teidänkin blogia seuraamaan. Harmi, kun jäi teillä noin pienestä hyväksytty tulos kiinni, mut nyt vaan suunta seuraaviin :)

   Poista

Kiitämme kommentistasi!