lauantai 10. syyskuuta 2016

Terrieri luustokuvauksissa

Viikko sitten torstaina saatiin viivattua yli yksi tämän vuoden tavoitteista, sillä Kerttu kävi tutkittavana virallisissa luustokuvauksissa. Otettiin peruspaketti eli lonkat, kyynärät ja selkä. Kaveri vinkkasi Jyväskylän AlmaVetissa järjestettävästä joukkotarkastuksesta ja tein heti maanantaina alustavat tiedustelut. Joukkotarkin sai satasen halvemmalla kuin paikallisella eläinlääkärillä, joten päätös oli sillä selvä ja ilmoittauduin listoille. Hieman äkkilähdöllä tuli, mutta tulipahan viimein tehtyä, kun on pitkään ollut suunnitelmissa. Niin eikä tarvinnut jännittää kuin kolme vaivaista päivää. Tässä pieni kooste päivän tapahtumista.

10.00 Kuvauspäivän aamu sujui normaaleissa merkeissä. Siis lukuunottamatta sitä, että omat ajatukset pyöri päässä jo vinhaa vauhtia. Kerttu kävi takapihalla juoksemassa ja ihmettelemässä sekä popsaisi kevyen aamupalan.
Syyskuuta 005
11.05 Pakkasin viimeiset tavarat reppuun ja Kerttu teputti eteisen ja olohuoneen väliä innostuneena. Ressukka. Ei ollut aavistustakaan, ettei oltukaan menossa niin hauskaan paikkaan.

12.05 En ollut käynyt AlmaVetin eläinklinikalla tätä ennen, mutta navigaattorin avulla päästiin mukavasti perille ja tunnin ajomatkan jälkeen Kerttu oli terhakkaana takapenkillä. Olin jättänyt tarkoituksella reippaasti aikaa, että ehdittäisiin käydä lenkillä ennen koitosta.
Syyskuuta 011Syyskuuta 013
12.40 Alun perin suunnitelmissa oli tsekata lähistöllä sijaitseva Huhtasuon koirapuisto, mutta lopputuloksena oli, ettei löydetty koko paikkaa. Kartan osoittamassa kohtaa oli ainoastaan pusikkoa ja kerrostaloja. Ehkä me oltiin väärässä paikkaa... Jäi sen verran vaivaamaan, että pitää joskus mennä uudelle etsintäkierrokselle.

13.05 Kertun aika oli kymmenen yli yhden, joten tasan maissa istuttiin jo odotushuoneessa. Vielä ovella häntä heilui, sisällä iski epäilys ja odotushuoneen penkillä ei enää herkutkaan maistunut.
Syyskuuta 016
13.08 Kauaa ei tarvinnut istuskella, kun Kerttu pääsi toimenpidehuoneeseen. Rauhoite meni kahdessa osassa, kun puolessa välin tuli pientä paniikkirimpuilua. Nostin sätkivän Kertun pöydältä alas ja se linnoittautui heti ovensuuhun. Siinä sitten istuskeltiin kaksistaan lattialla ja odoteltiin, milloin aine alkaa vaikuttamaan. Oli niin säälittävää katsottavaa, kun toinen oli alkuun niin päättäväisenä, että tänne en jää. Mutta sitten meni jalat alta, silmät alkoi lupsaa ja lopulta piti painaa pääkin lattialle.
20160901_13304420160901_133947
13.35 Suunnilleen kahdenkymmenen minuutin päästä oli ensimmäisten kuvien aika. Kerttu pääsi pötköttämään kaukaloon, kun lonkat läpivalaistiin ensimmäisenä. Sain seurailla röntgenin tapahtumia koko ajan mukana, kuvien oton kätevästi ikkunallisen oven takaa ja kuvien ottamisen välissä pidin unikoiraa paikoillaan, ettei se vahingossa kierähtänyt pöydältä alas. Parit kuvat piti ottaa uudestaan ja koko hommassa vierähti noin puolisen tuntia.

Sitten päästäänkin tärkeimpään osioon eli siihen, mitä kuvista paljastui. Mulla itselläni ei siis ole juuri minkäänlaista silmää luustokuvien katsomiseen, enkä oikeastaan ole perehtynyt luustojuttuihin. (paitsi tämän jälkeen kiinnostus kyllä heräsi!) Joten toivottavasti ei mitään järkyttäviä asiavirheitä tullut tähän tekstiin. Päätin töhriä kuvat raa'asti paintilla, jotta niistä saa helpommin selvää.

Ensimmäisenä lonkat. Kertun emältä lonkat on kuvattu A/A, isästä ei tietoa. Eläinlääkärin mukaan näyttivät siisteiltä ja lonkkaluun päät olivat ihan sopivan syvällä kuopissaan. Tosin syvemmälläkin olisivat voineet olla, mutta kuulemma on myös rotukohtaista, minkälaistet lonkkaluun päät ovat (Kertulla suhteellisen pitkulaiset) ja miten ne näin kenneliitossa tulkitaan. Arviona B/B, ei ainakaan C:stä huonommat.
KERTTU-499
Sitten kyynärät. Vanhemmilta kummaltakaan ei ollut tutkittu kyynärpäitä, joten oli vaikea ennustaa etukäteen paljoa mitään. Löydöksenä se, että Kertun kummassakin kyynärässä oli erikoiset kyhmyrät (vasemmassa enemmän). Kuulemma tuo on juuri sitä kohtaa, johon nivelrikkoa alkaa usein kehittymään, jos on kehittyäkseen. Eläinlääkärin mielestä kyhmyrät näyttivät kuitenkin vähän erilaiselta, niin kuin ne oikeastaan kuuluisivat siihen ja olisivat jokin rakenteellinen juttu.

Joka tapauksessa täysin puhtaat ne eivät ole ja lääkäri antoi mieluummin arvioksi, että eivät ainakaan 2/2 pahemmat ole.
Kyynärä2(paint)
Vasen

Kyynärä(paint)
Oikea

Kertun selkähän kuvattiin epävirallisena 2014 ja silloin paljastui, että selästä uupui yksi lannenikama. Nyt virallisissa kuvissa tuomio oli sama ja selässä on siis vain kuusi lannenikamaa normaalin seitsemän sijaan. Eli LTV4. Parasta kuitenkin oli, että tähän kohtaan selkärangasta ei ollut kehittynyt spondyloosia, mitä olin pelännyt. Nikamissa ei myöskään ollut epämuodostumia eli VA lausunto pitäisi tulla puhtain paperein.

Etten ihan ehtinyt innostua liikaa, spondyloosi löytyi muualta. Rintarangassa kahdessa nikamassa oli pienet spondyloosipiikit. Muutoksena tuo on kuitenkin aika pientä ja voisi tulla jopa SP0 kennelliitolta. Mutta luultavasti SP1 eli lievät muutokset. Eläinlääkärin mielestä nuo saattoivat kuitenkin olla myös ikään liittyvää, onhan Kerttu jo melkein 4,5v. Oli miten oli, mutta toivottavasti ei tulisi vaivaamaan vanhempana. Kuulemma voi aiheuttaa jumia lapojen väliin, joten seuraavaksi pitäisi sitten toteuttaa toinen ikuisuustehtävä eli hierojakäynti.

Kaularangassa ei ihmeempiä, mutta yksi hauska yllätys kuvassa näkyi. Nimittäin Kertun vanha mikrosiru, jota etsittiin kissojen ja koirien kanssa ensimmäisissä rally-tokokisoissa. Näyttää ihan siltä, että se olisi jotenkin hajonnut kahtia, mutta voi myös olla, että kuvakulma hämää. Siellä se joka tapauksessa on ylimääräisenä ja toimimattomana.
Lanneranka (paint)
Lanneranka, 6 lannenikamaa
Rintaranka (paint)
Rintaranka, spondyloosi
Kaularanka
Kaularanka
14.10 Kahden jälkeen kuvaushommat oli pulkassa ja jalkaan Kerttu sai herätyspiikin. Toinen oli sylissä ihan lötköpötkö ja oli tainnut pissankin päästää alleen. Hetken päästä yritti kovasti lattialla jaloilleen ja maksun kanssa meni sen verran aikaa (pieniä ongemia), että Kerttu ehti heräillä kunnolla ja käveli omin jaloin lääkäristä ulos. Hintaa kuvaukselle tuli 230€, aika iso paukku, mutta eipä varmaan paljoa tuon halvemmalla olisi mistään saanut. Loppuillan Kerttu oli vielä vähän aineiden vaikutuksen alaisena ja näkö jäi vähän väliä päälle.

Nyt ollaan sitten taas viisaampia  ja odotellaan viralliset lausunnot. Tietysti toivoin, ettei olisi löytynyt mitään vikoja, mutta eläinlääkäri sanoi, että ihan rauhallisin mielin saa olla ja jatkaa tavallista elämää. Jos olisi jotain vakavampaa ollut tuloillaan, kuvat olisi tässä vaiheessa näyttänyt paljon pahemmalta.

Omakoiraa mulla ei enää ole, kun päätin jättää Kenneliiton jäsenyyden viime vuonna pois. Siispä maksujen, lausuntojen kirjaamisen yms. kanssa menee varmaan ainakin viikko vielä ja vasta sitten saadaan tietää lopulliset tuomiot. Kauheasti tekisi jo mieli tietää.   

Muoks. postaus virallisista lausunnoista täällä.
Syyskuuta 018
Syyskuuta 023
Neiti pöhnä pari tuntia kuvausten jälkeen

6 kommenttia:

 1. Tosi kiva että oot Kertun käyttäny kuvauksissa, ainakin Isla olisi tarkoitus kuvauttaa, ainakin jos se musta riippuu. Ja vaikkei kaikki priimaa ollutkaan, niin eihän nuo onnksi mitenkään _pahat_ ollu. Ja aikas hauska tuo sirujuttu!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli niin sopiva tilaisuus, että pitihän se käyttää! Niinpä, kuitenkin kokonaisuudessaan aika pieniä vikoja, kunhan ei nyt olisi nivelrikkoa tuo kyynärissä oleva... Hei hienoa, että teilläkin ois ehkä suunnitelmissa :) Lisää vaan cairneja tutkimuksiin!

   Tuo siru on kyllä mystinen. Hyvin hyvin harvoin menee kuulemma rikki tällä lailla ja tietysti just meille sattui :'D

   Poista
 2. Hirmu hienoa että uskallat tuoda nämä heikommatkin tulokset esille. Moni kyllä ylpeästi hehkuttaa koiransa saaneen A/A ja 0 joka puolelta, mutta edes pelko mahdollisesta 1'stä nolostellen ja hieman häpeillen peitellään.

  Toivottavasti näistä ei tule Kertulle vaivaa myöhemmin, pidän peukut pystyssä! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta! Mitäpä näitä peittelemään, ei ne nolliksi sillä muutu. Toisaalta olisihan sitä mielellään itsekin puhtaita papereita täällä esitellyt, mutta nyt kävi näin ja yhtä lailla kirjotan ne tänne kaikkien luettavaksi.

   Kiitos tsempeistä :) Tulisi nyt pian viralliset lausunnot. Alan olla hermoraunio mitä enemmän ajattelen noita kyynäriä. Ei kai auta pohtia päätä puhki etukäteen, itketään sitten kun tulokset tulee :P

   Poista
 3. Ihan hyväthän teidän tulokset loppujenlopuksi olivat! :D Satuin KoiraNetistä bongaamaan. Meillä sama ois loppuvuodesta nyt edessä, en uskalla oottaa kovin paljoa.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KoiraNet on kyllä kätevä :D Aina tulee seurattua harrastus-ja terveystuloksia ja ihan kivastihan cairnejakin on tänä ja viime vuonna kuvattu.

   Mutta tulokset, ihanaa! Selkähän nyt ei ihan puhdas ollut, mutta silti hypin onnesta, kun sähköpostiin kilahti tieto, erityisesti niiden kyynärien osalta :) Voi ei, tää on kyllä niin hermoja raastavaa :/ Mutta mäkin pidän teille kovasti peukkuja pystyssä!!

   Poista

Kiitämme kommentistasi!