torstai 16. kesäkuuta 2016

Aktiiviviikonloppu

Kyllä. Nyt pääsette lukemaan postauksen huhtikuulta, jonka sain julkaistua vasta kesäkuussa. Keväällä meillä oli niin kivan aktiivinen viikonloppu, että halusin kirjoittaa postauksen loppuun ja julkaista tänne, vaikka näistäkin on jo melkein kaksi kuukautta aikaa. Tämän jälkeen ei onneksi ole mitään viikkojen (tai kuukausien) takaisia postauksia tai kuulumisia rästissä, joten ehkä tämä blogin päivittely lähtee tästä taas sujumaan aikataulussaan!

23.4. Lauantaina päästiin vihdoin testaamaan verijälkeä, kun käytiin Muuramen Seudun Kennelkerhon järjestämällä yhden päivän mejä-kurssilla. Mua oli pitkään kiinnostanut kokeilla, mitä Kerttu The Riistaviettikoira tuumaisi verijäljestä, mutta en ollut koskaan saanut aikaiseksi lähteä tekemään jälkeä. Viime syksynä sain jopa hankittua tarvikkeet, mutta siihen se sitten jäi ja veri odottaa vieläkin pakkasessa käyttämättömänä... Heh. Jäljestämistä ollaan kokeiltu pariin kertaan tonnikalalla ja se oli ihan Kertun juttu.

Kurssi järjestettiin Vesangan erämiesten majalla ja rotukirjoa oli kivasti. Kasiryhmästä ehkä eniten, mutta myös terrieriedustusta oli muutamia. Kahdeksalta aamulla aloitettiin luennolla ja Kerttu sai jatkaa aamu-uniaan vieressä omassa kevythäkissä. Aamupalaa mutustaessa vetäjät kertoivat mejästä lajina, suunnistamisesta sekä kokeista. Ennen metsään menoa käytiin vielä läpi jäljenteko. Kurssilla tehtiin jokaiselle koiralle pienet noin 150 metrin harjoitusjäljet, joilla pääsi näkemään, miten oma koira verijäljellä reagoi. Kokeissa alimmaan eli avoimen luokan jälki on 900-1000 metriä eli vähän pidempiä jälkiä jäljestetään näissä.
IMG_7391IMG_7385
IMG_7398
Paukkutestissä
Meidät jaettiin kolmen ryhmiin ja jokaiselle ryhmälle oli oma ohjaaja. Jäljet oli merkattu karttaan ja niiden mukaan piti tehdä jäljet. Ensimmäinen jäljistä tehtiin virallisena, eli se piilomerkattiin pienillä merkeillä puiden taakse niin, ettei jäljestävä koirakko pysty näkemään, missä jälki kulkee. Samalla käytiin käytännössä läpi lähtö, makaus + kulma ja kaato. Kaksi muuta jälkeä tehtiin tien toiselle puolelle ja ne olivat muuten samanlaiset, mutta niihin jätettiin avomerkit nauhalla.

Jälkien merkkausten jälkeen aloitettiin verettäminen, viralliselta jäljeltä poistettiin/lyhennettiin tässä vaiheessa avomerkit ja jokainen sai vetää yhden jäljistä ohjaajan opastuksessa. Syömätauon jälkeen pihassa oli paukkutesti, joka kokeessakin pitää koiran suorittaa ensin. Kerttu ei ole oikeastaan ennen kuullut laukauksia ja pikkaisen sitä meinasi jännittää meitä edeltävien ryhmien pamahdukset. Muutenkin pihassa oli vähän levoton tunnelma, kun laukaukset saivat koirat haukkumaan ja kiihtymään. Kerttu sai olla kauimmaisessa puussa kiinni ja jäi korvat takana odottamaan. Eipä se pahemmin säikkynyt, mutta hirveä kiire oli paikasta pois.
IMG_7407
Valmiina jälkihommiin
Metsään mentiin taas kimppakyydillä ja ryhmän kaksi muuta koiraa sai ajaa ekana jälkensä. Kertulle päätettiin jättää "virallinen" jälki, sillä Kerttu oli kolmikosta pienin ja maasto oli siinä kaikista helpointa. Jäljen alkuun Kerttu vähän ihmetteli, eikä ensiksi tajunnut verta lähdöllä. Mutta kun nenä sai vainun, koko olemus jäykistyi ja intoa ei ainakaan puuttunut. Kerttu juoksi melkein koko jäljen ja välillä oli pakko jarrutella, että kuviteltu "tuomari" eli ohjaaja pysyi mukana. Ensimmäisen kulman Kerttu oikoi aika surutta, mutta toisen se haisteli taitavasti. Parissa kohtaa meinasi karata mopo käsistä ja yhdessä vaiheessa Kerttu ajatui pois jäljeltä. Itekin olin siinä vaiheessa menettänyt suuntavaiston, mutta hienosti Kerttu löysi ihan omin avuin takaisin jäljelle.

Jälki meni tosi nopsaan ja lopussa oli kaatona peuran sorkka. Kerttu ei arkaillut yhtään sorkan kanssa, nappasi sen suuhunsa ja meni innoissaan kauemmas varvikkoon syömään sitä. Hieman nyreä ilme oli, kun aarre vietiin pois, mutta lohdutukseksi Kerttu sai superpalkkiot ja paljon kehuja hyvästä työstä. Loppuun Kerttu vielä merkkasi kaadon pisaisemalla siihen. Kunnon mejä-koira. Aika kiva fiilis jäi siis tuosta kurssipäivästä. Jälki meni niin hyvin, että oli pakko heti käydä katsomassa, millon olisi tulossa lähiseudulle kokeita. Heinäkuulle oli parit tulossa, mutta ehkä ei ruveta hötkyilemään ja testaillaan lisää ja pidempiä jälkiä ensin kotometsissä.
IMG_7397IMG_7410a
IMG_7416a
24.4. Sunnuntaina oli taas luvassa äksöniä päivälle. Huhtikuussa mulla oli synttärit ja pääsin "lahjana" kaverilta dobon esittelypäivään. Doboa ei oltu myöskään kokeiltu aikaisemmin lukuunottamatta satunnaista tasapainotyynyilyä kotona. Esittelypäivä oli Keski-Suomen kennelpiirin nuorisojaoston järjestämä ja se pidettiin Elli Kinnusen ohjauksessa Haukkuvaarassa. 

Alkuun koirat sai odotella häkissä ja tehtiin esittäytymiskierros niin, että kaikki tasapainottelivat tasapainotyynyjen päällä. Samalla ohjaaja kertoi vähän lisää dobosta ja tehtiin pieniä harjoituksia kahvakuulalla ja puolipallojen päällä tasapainoillen. Porukka jaettiin kahteen ryhmään, jotta dobopallot riittivät ja koirat pääsi harjoitusten välillä lepäilemään.

Kerttu oli torkkujen jälkeen ihan touhuissaan ja melkein heti päästiinkin tutustumaan palloon. Ensiksi ohjattiin koiraa palloa vasten ja kun se oli hanskassa, sai koiraa kokeilla houkutella hyppäämään pallon päälle. Kertulle juttu oli ihan helppo nakki, eikä pallo jännittänyt yhtään. Kerttu on muutenkin yllättävän ketterä, vaikkei se nyt erityisemmin hypi edes kotona. Metsälenkeillä kivien päällä tehdään silloin tällöin tasapainojuttuja ja muutenkin lenkkien yhteydessä, erityisesti pienempänä. Ehkä sitä kautta tai voihan se olla ihan luonnostaan. Pallon päällä jalat meinasi alkuun tutista, mutta loppua kohden tasapaino löytyi aina paremmin.
IMG_7488IMG_7591
IMG_7554
Ryhmien vuorottelu oli hyvä käytäntö ja Kertullakin pysyi hyvin into päällä, kun välillä pääsi lepäilemään. Pallon päällä otettiin tasapainottelua istuvilteen, seisovilteen sekä makuulteen ja vähän kokeiltiin myös pyörähtämistä. Puolessa välissä otettiin tasapainotyynyt ja tehtiin helppoja etu-ja takapään harjoitteita sillä. Nämä on tuttua juttua kotitreeneistä ja Kerttu tarjosi hienosti liikkeitä. Aina välillä päästiin myös me kaksijalkaiset kuntoilemaan ja tehtiin superhauskoja lihas- ja tasapainoharjoitteita pallon päällä. Porukka oli tosi mukavaa, eikä tarvinnut yhtään nolostella tehdä liikkeitä. Ja naurulta ei tuossa touhussa kyllä säästynyt. 

Kolme tuntia meni hujauksessa ja loppuun otettiin koirien kanssa vielä kevyitä harjoituksia mm. pallon ympäri kiertämistä samalla, kun itse sai tasapainoilla kyydissä. Kertulta olisi vielä löytynyt intoa kunnon hommiin ja se yritti väkisin tunkea viereen pallon päälle. Höpsö. Kiitossanojen jälkeen oli vielä pitkään hymy naamalla. Oli kyllä tosi hauska päivä. Haukuvaarassa järkätään silloin tällöin dobon aamutunteja, joihin voisi tosiaankin joskus lähteä!
IMG_7485

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommentistasi!