sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kahdeksan tavoitetta ja yhdeksän kuukautta aikaa

Ennen kuin vuosi ehtii edetä liian pitkälle, voisi tähän väliin tehdä katsauksen meidän tämän vuoden tavoitteisiin. Oikeastaan mun piti julkaista tämä jo tammikuussa, mutta koska aika oli kortilla, en koskaan oikein löytänyt sopivaa rakosta postauksen kirjoittamiselle. Kuvat sentään sain jo silloin laitettua, tosin nyt tammikuun paukkupakkasten kuvat ei aivan sovi ajankohtaan. Mutta ehkä tämä on ihan kiva throwback näiden keväisten kelien keskellä.

Kovimmille pakkasille Kerttu sai tosiaan oman manttelin. Hirveät etsinnät ja väännöt koiratarvikekirppiksillä ja kun lopulta saatiin Hurtan takki ja vielä täydellisessä värissä, se olikin liian pieni. Selkä oli turhan lyhyt, vatsakappale jäi puoleen asti rintakehää ja etuosa kiristi ja puristi vähän joka puolelta. Pari pahinta pakkaspäivää tuo kuitenkin menetteli ja Kerttukin suostui jopa kävelemään ja istumaan takkinsa kanssa (ulkona). Ilme tosin oli melkoisen paha, kun tossujen lisäksi päälle tungettiin vielä takki niskaan...

Viime vuoden tavoitteita en taida sen kummemmin enää ruotia. Minun kekseliäs idea laittaa tavoitteet keväälle, kesälle ja syksylle ei ihan toiminut, sain pelkästään kevään tavoitteet mietittyä ja niistäkin puolet jäi toteuttamatta. Tein tavoitteista ehkä enemmänkin suunnitelmia ja ajattelin, että "mitä me halutaan tehdä tänä vuonna" kuin "mitä me halutaan saavuttaa tänä vuonna". Tälle vuodelle laitetaan tavoiteltavat asiat ihan perinteiseen tapaan yhtenä listana. Oon joskus kuullut, ettei viitsitä laittaa tavoitteita itselleen, sillä ne eivät kuitenkaan toteutuisi. Tiettyhän tavoitteiden idea on se, että ne saisi toteutettua. Mutta toisaalta mun mielestä yksi tärkeä juttu tavoitteissa on se, että niillä haastetaan itsensä. Ehkä jopa sillä riskillä, että tavoite saattaa jäädä toteutumatta.
Tammikuu 2016 110
Tammikuu 2016 082
1. RTK1 ja RTK2 -koulutustunnukset
Tammikuussa startattiin meidän ekoissa rally-tokokisoissa, joista saatiin myös napattua ensimmäinen hyväksytty tulos. Toukokuussa jatketaan ja kesän alkuun olisi tarkoitus saada kerättyä kokoon alokasluokan koulutustunnus. Kaksi hyväksyttyä ei välttämättä kuulosta kovin vaikealta, mutta eihän sitä voi koskaan tietää. Tänä vuonna koetetaan päästä sisälle avoimen luokan kyltteihin ja jos hyvin käy, ennen vuoden vaihtumista taskusta voipi löytyä myös RTK2 -koulari.

2. Viralliset luustokuvaukset
Tiedätkö, mitä koirasi pinnan alla piilee? Et ilmeisesti. Facebookin cairniryhmässä heitettiin alkuvuodesta haaste lähteä kuvauttamaan koiransa tänä vuonna. Mielessä on jo pitkään muhinut ajatus virallisista luustokuvista ja erityisesti selän virallinen tuomio vaivaa mieltä. Tänä vuonna olisi hyvä sauma läpivalaista Kerttu ja samalla olla mukana tässä haasteessa kannustamassa cairniväkeä luustokuviin.

3. Tokon alokasluokan liikkeet haltuun
Toko on tosikoille? No eikä ole. Pidin pitkään tokoa turhan totisena touhuna, enkä koskaan osannut ajatella, että se voisi olla meitä varten. Jossain vaiheessa tajusin, että se on ennen kaikkea omasta asenteesta kiinni. Mikä tahansa tekeminen ja harrastaminen on totista, jos siitä tekee sellaista. Kauan pidin myös esteenä sitä, ettei meistä olisi kisaamaan, eikä Kertun kiinnostus riittäisi tokon liikkeiden puurtamiseen. Eihän sitä voi tietää, jos ei edes kokeile. Eikä harrastaminen muutenkaan tarkoita automaattisesti kisaamista. Tänä vuonna lähdetään ennakkoluulottomasti testailemaan alokasluokan liikkeitä ja katsotaan, millainen tokokaksikko meistä kehkeytyy vai kehkeytyykö minkäänlaista.
Tammikuu 2016 079
Kertun taikaviitta
4. Ruokavalio uusiksi
Pakko myöntää, että oon ollut vähän laiska ja kiireinen koiranomistaja. Joskus innostuin enemmän raakaruokinnasta, mutta ajatukseksi se lähinnä jäi. Liha jäi sentään osaksi ruokintaa, mutta nykyään meidän malli taitaa olla pikemminkin 20% lihaa sekä 80% nappulaa ja vielä merkkiä, jota en edes arvostanut erityisemmin vielä muutamia vuosia sitten... Kun ruoka on sopinut vatsalle ja aina on kaikkea muuta kiirettä, niin helposti tulee semmoinen olo, että sitä voi miettiä sitten joskus, kun on paremmin aikaa. Nyt oon sitä mieltä, että se "joskus" on tullut. Tämän vuoden tavoitteena on hankkia enemmän tietoa sekä panostaa monipuoliseen ja luonnolliseen ruokavalioon.

5. Vaellukselle lappiin
Varmaan osa lukijoista muistaakin, kun kesällä 2014 käytiin huippureissu lapissa Pienellä Karhunkierroksella. Reissusta jäi ihanat muistot ja siitä asti oon halunnut päästä uudelleen reissaamaan pohjoiseen. Nyt olisi ajokorttikin hallussa, mutta hmm, kuuden tunnin ja puolen Suomen pituinen ajomatka yhteen putkeen. En tiedä, onko vähän turhan raju repäisy yksin ajettavaksi ja vielä tämmöiselle untuvikolle. Olin vähän ajatellut reissua kesän alkuun palkinnoksi lukio- ja pääsykoeurakasta. Jos vaan luvat heltiää ja matkaseura saadaan kohdilleen, niin ei tämä välttämättä ihan mahdoton idea ole.
Tammikuu 2016 096
Tammikuu 2016 085a
6. Nenälle hommia
Viime vuonna sain koirankakkapussit-tilauksen mukana yhden Canis-lehden numeron, josta bongasin monen sivun jutun nose workista. Juttu tempaisi mukaansa, laji kuulosti kiinnostavalta ja innostuin, että takuulla lähdetään Kertunkin kanssa kokeilemaan. Ja nyt noin vuoden kuluttua tajuaa, että eipä näemmä koskaan kokeiltukaan. Purkit olisi jo valmiina, mutta vähän vielä kaivattaisiin vinkkiä siihen, miten aloittaa hajun opettaminen. Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä pyörisi aika ajoin nose work -kursseja ja niinpä tänä vuonna saatetaan taas pitkästä aikaa lähteä kurssilaisiksi.

7. Näyttelystä erinomainen
Kun katsoo Kertun näyttelytuloksia, rivistöstä pilkistää neljä erittäin hyvää ja yksi nuoruuden H. Kyllä sinne vielä ainakin yksi erinomainen joutaisi jonon jatkeeksi. Ei Kerttu ehkä ole mikään cairnimaisin cairn, mutta kyllä mulla on sellainen olo, että tässä pörröpäässä voisi yhteen erinomaiseen olla potentiaalia. Reippaalla esiintymisellä ja tuomarit hurmaavalla kampauksella lähdetään tavoittelemaan punaista lappua.

8. Koulutus mukaan lenkeille
Lenkeillä toiset koirat on edelleen meidän pahin murheenkryyni. Tässä yksikin päivä Kerttu säikähti kuivaa, tuulesta liikahtavaa vaahteranlehteä, kun samalla tiellä oli mennyt hetki sitten vieras koira. Silti tuntuu, että sitäkin enemmän lenkkien fiilikseen vaikuttaa se, että meidän lenkkeilyn peruskivi, sellainen tietynlainen tatsi on hävinnyt johonkin. Kertun korvat on yhä useammin kateissa ulkona, eikä Kerttua oikein aina jaksa kiinnostaa, mitä se omistaja yrittää siellä hihnan päässä huhuilla.

Tänä vuonna me aiotaan panostaa koulutukseen lenkeillä. Laitetaan herkkupussi täyteen parhaita herkkuja ja vahvistetaan omistajan olemassaoloa sekä katsekontaktia naksuttimella. Tehdään lenkeistä koulutuslenkkejä, joilla duunaillaan myös muuta hauskaa ja hyödyllistä ihan tavallisen ulkoilun lomassa.

10 kommenttia:

 1. Voi vitsi, kuulostaapa ihan mahtaville tavoitteille! Meiltäkin löytyy jonkin verran samoja tälle vuodelle. Olis kyllä joskus ihan mahtavaa päästä pohjoiseen vaellukselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla ja upeeta, että löytyy samantyyppisiä juttuja myös teiltä! Nyt sitten seuraavaksi pitäisi koettaa saada nämä vielä toteutettua... :D No sanopa muuta, vaellusreissut lapissa on jotain niin mahtavaa. Ja vielä, jos saa koiran mukaan, niin ei vois ihanampaa olla :) Pidetään peukut, et tekin pääsisitte vielä Milan kanssa!

   Poista
 2. Kivaa teidän tavoitelista näyttää samalta kuin mun päässä oleva julkaisematon tavoitelista...;) Tuli mieleen et onko sulla jo noseworkkiin haju? Vois tehdä yhteistilauksen tässä kevään aikana niin ei tulis molemmille erillisiä postareita. Ja mä lähden lappiin seuraksi, jos vaan saadaan aika passaamaan sillai että työt ei ole vielä alkanut... Ne alkaa juhannusviikolla, että sitä ennen tai sit pitää kattoa joku viikonloppu...:)) Jajaja toko, toko on hieno laji!;) Treenaamaan vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha loistavaa! Nythän voidaan sitten tsempata toisiamme, että saadaan kaikki kunnialla toteutettua :D Jee lappiin! Se ois hyvä virkistys ennen töiden alkua ja kyllähän Rompunkin pitää nyt päästä näkemään porosia ;) Näinpä, ehkä mäkin nyt pikkuhiljaa alan lämmetä tokolle. Keettu haluaa olla vielä joku päivä yhtä pätevä tokoterrieri kuin Gloria ♡

   Poista
 3. Kerttu on kyllä kaunis!
  Meillä on kanssa mietinnässä/harkinnassa ton oman cairnin kanssa luustokuvaukset, pikkasen kyllä jännittää mitä sieltä löytyisikään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni punapää kiittää :) Oi tosi hienoa, että teilläkin on kuvauttaminen suunnitelmissa! Mut sepä siinä kyllä on, kun ei pysty oikein yhtään ennustamaan etukäteen :/ Ja jotenkin se tuntuu niin pelottavan viralliselta tuomiolta. Kertulla emän lonkat on kuvattu terveiksi, selästä on epävirallinen lausunto, mut kyynärät on sitten yksi kysymysmerkki. Ehkä pikkuisen osviittaa, mut vielä voi tulla vaikka minkälaista yllätystä vastaan... Mut pidetään peukkuja, että olisi terveet koirat ja että muukin cairniporukka intoutuisi mukaan!

   Poista
 4. Kauniita kuvia ja ihana tämä uusi ulkoasu. Hyviä tavoitteita myös tälle vuodelle, itsellä on aika samat fiilikset ollut tuon ruokinnan kanssa ja nyt jo pari viikkoa tuskastuttava ahdistus, että jotain pitäisi asialle tehdä ja oikeasti tutkia erilaisia vaihtoehtoja, jotta olisi sitten fiksumpi ja osaisi tehdä oikeat päätökset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon, ihana kuulla palautetta :) Huh onpas helpottavaa, että täältä löytyy saman asian kanssa painivia! Mulla on kans jotenkin huono omatunto ruokinnan suhteen, vaikka periaatteessa Kertun ruokavalio on tälläkin hetkellä sellainen, mikä ei suurimmalle osalle edes olisi ongelma. Ruokinnalla on kuitenkin niin iso merkitys, että haluaisi tarjota mahdollisimman hyvää. Aina se vaan tulee mieleen silloin, kun asiaan ei ehdi pahemmin perehtyä...

   Sekin vielä, kun liikkeellä on niin monenlaista mielipidettä siitä, mikä on hyvää ja mikä huonoa :P Ehkä vaan täytyy tosiaan kerätä tietoa ja sitä kautta oppia "kehittelemään" ruokavalio, joka omalle koiralle sopii! :)

   Poista
 5. Tää teidän blogi on aivan älyttömän ihastuttava! Pistetään ehdottomasti seurantaa. Ulkoasu ja kuvat on miellyttävää katseltavaa. :)

  www.tottethehavanese.blogspot.fi
  www.paronithedutchie.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit kiitos kivasta kommentista! Ja tervetuloa seurailemaan meijän menoa :D Vähän on ollut hiljaista blogissa tää alkuvuosi, mut jospa pääsykokeiden jälkeen saatais taas aktivoiduttua... :)

   Poista

Kiitämme kommentistasi!