keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Hampaat puhtaiksi

Maanantaina Kerttu kävi eläinlääkärillä hammaskivenpoistossa. Kertun aika olisi ollut alunperin puoli kahdelta, mutta ajat olivat myöhässä hätäleikkauksen takia. Kerttu sai siis jäädä odottelemaan omaa vuoroaan häkkiin. Vähän se harasi vastaan, kun eläinlääkäri vei sen koppiinsa, mutta ei onneksi järjestänyt mitään sen suurempaa kohtausta. Viimeksi Kerttu oli nukutuksessa viime syksynä, kun pikkupenneliltä piti poistaa kaksi maitohammasta, jotka eivät millään olisi halunneet väistyä rautahampaiden tieltä.

Reilun tunnin kuluttua päästiin hakemaan Kerttu kotiin. Se oli niin liikuttavan näköinen, kun se oli heräilemässä omassa häkissään vilttien ympäröimänä. Pää pörrössä, silmät sikkaralla ja kieli roikkui suusta ulkona. Pien, se oli ihan taju kankaalla! Kotiin tultua Kertun aika meni mukavasti nukkuen omassa pedissä. Välillä se yritti nousta ylös ja vähän jaloitella, mutta jalat eivät vain yksinkertaisesti kestäneet. Vasta illalla se oli vähän pirteämpi.
Potilas ulkoilemassa
Varsinaista hammaskiveä ei kuulemma ollut paljoa päässyt kertymään, hieman vain takahampaiden yläreunaan, josta se saatiin hyvin putsattua. Kertun ientaskut olivat lääkärin mukaan melko lörpät ja niihin pääsee helposti kertymään plakkia. Mutta sen saa kyllä estettyä päivittäisellä hampaiden pesulla, joka aloitettiin heti samana päivänä.

Sillä käynnillä kävi myös ilmi, että Kertulta puuttuu tällä hetkellä suustaan yhteensä neljä välihammasta ja ne jäävät pysyvästi puuttumaan. Kertulla oli lisäksi kaksi maitohammasta jäljellä ja ne poistettiin samalla kuin hammaskivi. Lääkärin mukaan niidenkään tilalle ei luultavasti kasva pysyviä hampaita, joten Kertulta puuttuu silloin yhteensä kuusi hammasta... Saa nähdä, miten Kertun hammaspuutokset vaikuttavat sen näyttelytuloksiin tai jalostuskelpoisuuteen. Mutta pääasia tietysti on se, ettei hammaspuutos vaikuta Kertun arkipäivän elämään!

2 kommenttia:

Kiitämme kommentistasi!